Zeelandbrug wordt obstakel voor de watersport

Bezwaar spitssluiting Zeelandbrug maandag 24 september 2012
In een reactie aan de provincie Zeeland maakt het Watersportverbond, regio Deltawateren, samen met HISWA Vereniging en ANWB, haar bezwaar kenbaar tegen het voorgenomen besluit tot wijziging van de bedieningstijden van de Zeelandbrug en de voorgenomen extra spitssluitingen.

Schade economisch belang
Het Watersportverbond, HISWA Vereniging en ANWB stellen dat het besluit tot wijziging van de bedieningstijden en de extra spitssluitingen het economisch belang van recreatie en toerisme in de provincie schaadt. Daarnaast druist het besluit ook in tegen het eigen provinciaal beleid om een watersportprovincie van allure te worden.



Beleidsvisie recreatietoervaart geschonden

De doorvaart van de Zeelandbrug is opgenomen in de Beleidsvisie Recreatie Toervaart Nederland 2008-2013. De Oosterschelde wordt hierin gekwalificeerd als AZM-vaarwater – de belangrijkste categorie vaarwater voor zeil- en motorboten. De richtlijn voor dit soort water is de continue bediening voor de periode van 1 april tot 31 oktober. Het wijzigen van de bedieningstijden en de extra spitssluitingen schenden dus deze beleidsvisie.

Onveilige situaties
Een beperking in de openstelling van de Zeelandbrug betekent, met name in het vaarseizoen, langere wachttijden. Dit zal onveilige situaties opleveren, omdat goede en veilige wachtvoorzieningen bij de brug ontbreken. Deze voorzieningen kunnen bij de Zeelandbrug ook niet makkelijk worden aangelegd. Dit hoeft echter geen problemen op te leveren, zolang er maar korte wachttijden zijn voor de recreatievaart.

Uur extra reistijd recreatievaart
Buiten de onveilige situaties die de extra spitssluitingen op kan leveren, stellen het Watersportverbond en HISWA Vereniging dat de vier minuten extra rijtijd voor het wegverkeer zich niet met een uur extra wachttijd voor de recreatievaart verhoudt. Automobilisten, en met name forensen, kunnen het wachten voor de open brug immers vermijden door een goede planning. Voor de watersporter is dit moeilijk omdat wind en stroming onvoorspelbaar zijn en dus van invloed op de planning.

Het Watersportverbond, ANWB en HISWA Vereniging zijn om bovengenoemde redenen van mening dat er geen goede afweging van de belangen heeft plaatsgevonden. Daarnaast is het in het ontwerpbesluit voorgestelde een ongastvrij beleid is van een provincie die zich als watersportprovincie wil profileren. Het College van Gedeputeerde Staten van Zeeland wordt dan ook verzocht het voorgenomen besluit tot wijziging van de bedieningstijden van de Zeelandbrug te herzien en af te zien van de voorgenomen extra spitssluitingen.

Inmiddels heeft de provincie Zeeland aan het Watersportverbond, HISWA en ANWB laten weten op korte termijn een afspraak met hen te organiseren om een eerste reactie op de zienswijze van de drie watersportorganisaties te geven.   

 

Bron: KNWV | Datum van publicatie: 27-09-2012

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via