Watersporter heeft een koud klusje voor de KNRM

Joke Dijkstra actief op koude Noordzee

Vrijdagavond 25 januari ging om 22.45 uur de pieper van de Helderse bemanning af. De eerste actie van het jaar zou een zeer koud klusje worden.
Het bleek dat er een Zweeds zeiljacht motorproblemen had. Eerst werd even aan de kustwacht gevraagd waar het jacht zich bevond ivm ijsgang op de Waddenzee.  Als het zich namelijk op de Waddenzee had bevonden zou de oude reserve- reddingvlet Tjerck Hiddes opgestart worden. Het zeiljacht bevond zich echter op de Noordzee net boven de Haaksgronden.

Extra lampen werden snel gemonteerd om ijsvelden te spotten en de reddingboot Joke Dijkstra spoedde zich naar zee.  Een klein half uur later werd het 9 meter lange jacht gevonden. De buitentemperatuur was zo’n 3 graden onder nul en met een golfhoogte van 2 meter kwam er veel water over de opbouw en het dek van de Joke Dijkstra  waardoor alles spekglad en ijskoud werd.

Het jacht lag aan een achteranker dwars op de golven waar ook af en toe brekers doorheen liepen.Bij de eerste poging lukte het één man om over te springen met een sleepspruit. Omdat het dek van het jacht ook met ijs bedekt was en er soms golven over dek liepen moest er een tweede redder over. Ook dit lukte na wat manoeuvreerwerk zonder schade.

Hierna kon de sleepverbinding snel gemaakt worden en het anker gelicht.  Zodoende werd rond middernacht koers gezet richting het Molengat.Het Zweedse zeiljacht bleek onderweg te zijn richting het Caribisch gebied voor een never-come-back reis zoals de Zweedse zeilers het noemden.

Na twee uur slepen, waarbij de redders het jacht bestuurden, omdat de Zweedse bemanning binnen zat  bij te komen bij de warmte van een zaklamp, werd de haven van Den Helder weer aangedaan.Nadat alles gemeerd lag, werd er in het boothuis onder genot van  warme chocomelk nog even nagepraat met de twee Zweedse zeilers en hun scheepshond.

Rond drie uur in de ochtend was de Helderse bemanning weer op weg naar  huis en het warme bed.

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 28-01-2013

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via