Stewards helpen watersporter in de sluizen tijdens vakanties

Hulp voor watersport bij drukke sluizen

Ze zijn er weer: de stewards die watersporter helpen met aanmeren in de sluizen. Vanaf 4 juli tot eind augustus staan op veel drukke- of complexe sluizen stewards die touwen aannemen, aanwijzingen geven voor het kiezen van de juiste kolk en die vragen van watersporters beantwoorden.

Met mooi weer neemt de drukte op de vaarwegen toe. Vooral bij sluizen kan dit leiden tot gevaarlijke situaties en lange wachttijden. Het passeren van sluizen vinden veel recreatieschippers niet eenvoudig. Grote vrachtschepen en kleine plezierjachten moeten samen manoeuvreren in een beperkte ruimte. Daarbij moeten schippers goed opletten, rekening houden met andere schepen en met de sluismeester communiceren. In de zomerperiode bemant Rijkswaterstaat daarom drukke sluizen met stewards.

Concreet ondersteunen stewards de recreanten tijdens het passeren van de sluis door:

de instructies van de sluismeester door te geven, bijvoorbeeld met betrekking tot de volgorde van invaren en het plaatsnemen in de kolk;

het aannemen en losgooien van lijnen;

- het beantwoorden van vragen en het geven van informatie.

Stewards werken onder supervisie van de sluismeester.

 

Waar en wanneer worden stewards ingezet?

Er worden dit jaar zo’n 40 tot 45 stewards ingezet op negen Rijkswaterstaatsluizen waar in drukke periodes sprake is van wachttijden, waar beroeps- en recreatievaart samen schutten of waar het passeren complex is voor de recreatievaart. Stewards zijn actief tussen 4 juli en 30 augustus. De dagen waarop stewards worden ingezet, variëren per locatie en zijn afhankelijk van de verwachte drukte.

Extra druk bij Oranjesluizen tijdens Sail Amsterdam

Van 19 tot en met 23 augustus vindt in Amsterdam de Sail 2015 plaats. Rijkswaterstaat verwacht dat in die periode zo’n tienduizend recreatieschepen de Oranjesluizen passeren om het evenement te bezoeken. Ook hier zet Rijkswaterstaat stewards in, om het passeren van de sluiskolken zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen. 

Bron: | Datum van publicatie: 06-07-2015

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via