Ook voor de watersporter "laat wat van je horen"

Miscommunicatie zorgde voor de inzet van 3 reddingboten, een kustwachtsleepboot, een helicopter en een KHV.

Ditmaal een prio 1 alarmering voor een vermiste visboot met 2 opvarenden aan boord. De boot zou terug moeten zijn in de haven van Den Helder rond 21.00 uur. Nadat het thuisfront zich zorgen begon te maken, omdat er rond middernacht nog niets vernomen is, wordt er alarm gegeven voor de stations Den Helder en Callantsoog. De Kustwacht zendt op gezette tijden een "Mayday relay" bericht uit waarin alle scheepvaart in de buurt van den Helder wordt verzocht actief uit te kijken naar het vermiste schip.

Binnen 8 minuten rukken we uit en gaan we een zoekslag onder de kant maken richting Den Helder. Ook de reddingboten Joke Dijkstra en Dorus Rijkers zoeken naar het schip en het kustwachtvaartuig Ievoli Amaranth komt van zijn ankerplek richting den Helder om te zoeken. Na overleg met de schipper van de Joke Dijkstra volgt een volgende slag terug aan de oostzijde van het Schulpengat. Wederom niets en we gaan weer de noord in, nu west langs het Schulpengat.

Ondertussen is door de kustwacht gezorgd voor het uitpeilen van de GSM van de schipper van het vermiste schip. Het signaal is actief en wordt door masten rond het molengat opgevangen. Hij neemt echter niet op! Na deze melding zijn wij nog langs de razende bol, zuidpunt van Texel en door het Molengat ook in het Marsdiep geëindigd. Over het strand zoeken wij ook met het Kusthulpverleningsvoertuig (KHV) en de Challenger.

Om 01.55 vindt onze KHV bemanning de boot afgemeerd in de binnenhaven van Den Helder. Via de politie volgde de bevestiging dat de crew ook aan land was. Kort hierna is het einde actie en zijn we om 02.30 weer uitruk gereed.

Zo blijkt toch maar weer eens dat een beetje communiceren met het thuisfront een flinke uitruk en inzet van 3 reddingboten, een helikopter, een kustwachtsleepboot en de politie had kunnen voorkomen...

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 29-08-2013

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via