Rapsody even het spoor bijster

2 GPS ontvangers uitgevallen
Op 8 augustus om 7.03 uur wordt de bemanning van de Jan en Titia Visser uit de Eemshaven gealarmeerd - prio 2 - voor een zeiljacht ten noorden van Borkum en om 7.12 uur volgt een tweede alarm voor het zelfde jacht. De jachtschipper is gedesoriënteerd, de 2 gps ontvangers aan boord zijn beide uitgevallen. Gezien de vele gevaarlijke ondieptes nabij de Ooster Eems en het Borkum Riff wordt gevraagd of de Jan en Titia Visser het jacht wil zoeken en voorvaren naar een haven aan de Eems.

Radiopeilingen brengen oplossing
Op de Eems bij boei 16, NW van Borkum, heeft de Jan en Titia Visser VHF contact op kan. 67 met het jacht en wordt een paar radiopeilingen gemaakt. De “Rapsody” vaart ten NW van de reddingboot, dat is richting Riffgat. De jachtschipper geeft via VHF door dat zijn jacht vanuit het zuidoosten, koers 300°, (vanaf het Borkumriff met gevaarlijke gronden !!) de Verkenningsboei Riffgat aanloopt. De bemanning van de Jan en Titia Visser geeft de zeilers een te varen koers op naar het betonde vaarwater en vaart het jacht tegemoet. In het Riffgat ontmoeten beide schepen elkaar om 8.30 uur nabij boei R 2.

Alles weer onder controle
De Jan en Titia Visser vaart het zeiljacht voor, door het Riffgat en Wester Eems tot boei 15. Hier meldt de jachtschipper dat hij het jacht weer onder controle heeft; de schipper heeft zijn navigatie onder controle en de vrouw van de schipper is niet meer zeeziek en er wordt weer gevaren op bekend terrein. De jachtschipper geeft aan zelfstandig verder te kunnen varen naar de jachthaven van Borkum. De Jan en Titia Visser keert terug naar de Eemshaven, waar de boot om 10.00 uur terug op station wordt gemeld.
 

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 11-08-2009

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via