Laserflare noodsignalen geen speelgoed voor watersport

KNRM en Kustwacht: Rescue Laser Flares® niet schadelijk voor ogen piloten

Onlangs verschenen berichten in de media dat de Rescue Laser Flare schadelijk kon zijn voor de ogen van piloten. Inmiddelshebben de Kustwacht en de KNRM dit bericht weersproken, waardoor de Laser Flare weer door watersporters te gebruiken is.

Laserverlichting heeft de eigenschap op zeer grote afstand zichtbaar te blijven en is als zodanig mogelijk interessant als aanvulling op ernstvuurwerk. Zo kreeg de door Bomarine geïmporteerde Greatland Rescue Laser Flare® veel aandacht van de watersportpers en sleepte in 2010 de Hiswa Innovatieprijs in de wacht. Begrijpelijk, want het zijn handzame lantaarntjes, die lang bruikbaar blijven en vooral in het duister een enorm bereik hebben.

Vanuit de luchtvaart werd gewezen op de risico’s van laser bij het aanschijnen van helikopters vanaf het water. Hierop namen KNRM en Kustwacht een terughoudende houding aan tegenover laserverlichting. Uitgebreid onderzoek in de Verenigde Staten door het Naval Surface Warfare Center klassificeert de Greatland Rescue Laser Flare® (Laserklasse 3R) echter als onschadelijk voor het oog bij een afstand boven de 2,64 meter. De Rescue Laser Flare® heeft daarmee eigenschappen die de risico’s voor oogschade bij piloten uitsluit.

Zo is de lichtbundel niet puntvormig, maar plamuurmesvormig. Dit voorkomt convergentie in het oog en daarmee mogelijke schade aan het netvlies. Dit onderzoek is bekend bij TNO, dat het als uiterst betrouwbaar beschouwt. De angst voor oogschade bij piloten is hiermee bij KNRM en Kustwacht weggenomen.

Blijft een middel voor noodsignalen, geen speelgoed
De watersport dient zich wel te realiseren dat vanaf korte afstand in de lichtstraal kijken of in andermans ogen schijnen schadelijk kan zijn voor het oog. De Rescue Laser Flares® hebben een uitgebreide Nederlandse handleiding, die goed moet worden geraadpleegd en zijn uitdrukkelijk geen kinderspeelgoed.

Link noodsignalen voor watersport |
 

Bron: BoMarine | Datum van publicatie: 19-04-2011

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via