Verkoop watersport makelaars zwaar in de min

Slecht eerste kwartaal voor HISWA Makelaars27% minder verkochte pleziervaartuigen

De aanhoudende economische crisis is nog steeds merkbaar in de verkoop van gebruikte pleziervaartuigen. Jachtmakelaars aangesloten bij HISWA Vereniging rapporteren na het eerste kwartaal van dit jaar een daling van meer dan 25% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het laatste kwartaal van 2012 toonde de markt nog een licht herstel met betrekking tot de verkochte aantallen. Over heel 2012 werden er zelfs 7% meer gebruikte jachten verkocht dan in 2011.

Het verschil tussen zeiljachten en motorjachten is marginaal. Er is wel vraag naar gebruikte boten, maar de prijzen staan onder druk. Het moeilijkst blijkt de verkoop van ex-beroepsschepen als recreatievaartuig of woonschip. Bij de kleinere open boten was daarentegen een voorzichtige stijging in het eerste kwartaal waarneembaar. Zo blijkt uit de cijfers uit de kwartaalrapportage van de HISWA Makelaars. Ook komen aspirant-kopers moeilijker tot een beslissing. Het moeizamer verkrijgen van een financiering speelt daarbij een rol. Daarnaast is de lang aanhoudende winter medeveroorzaker van de terugloop in het eerste kwartaal van 2013.

Toch is de situatie niet ‘hopeloos’ volgens HISWA. Op basis van eerste contacten in april rekenen de HISWA Makelaars op een herstel van de verkoop. Met name vanuit het buitenland trekt de vraag aan naar goede gebruikte jachten uit Nederland. Die belangstelling gaat uit naar zowel motorjachten als naar zeiljachten. In toenemende mate vinden gebruikte jachten hun weg naar Duitsland, België en Frankrijk. Maar ook vanuit verder weg gelegen landen zoals Rusland en Kroatië, melden zich kopers. In april zijn er dan ook al meer boten verkocht dan in die maand vorig jaar. Dat kan betekenen dat het in 2012 gestarte herstel toch wordt voortgezet. 

Bron: Hiswa | Datum van publicatie: 03-05-2013

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via