Mayday van watersporter na motorstoring

KNRM station Enkhuizen is dondermiddag uitgevaren.

Een mayday van een twintig meter motorjacht met motorstoring op het winderige IJsselmeer was de oorzaak.

Het motorjacht was onderweg van Sneek naar Enkhuizen, toen een mijl of vier voorbij Stavoren de twee elektromotoren er mee stopte. Vrijwel meteen kwam het schip dwars op de bijna twee meter hoge golven te liggen en begon hevig te rollen. Direct besloten de twee opvarenden om een mayday te doen uitgaan uit angst voor omslaan.

Doordat de positie ergens tussen Enkhuizen en Stavoren niet helemaal duidelijk was, besloot het Kustwachtcentrum om zowel station Enkhuizen als mede station Hindeloopen te alarmeren.

Beide reddingstations zijn snel onderweg en de reddingboot Rien Verloop treft het jacht als eerste aan vlak voor de ondiepten van het Vrouwenzand bij Stavoren. Direct worden er twee opstappers overgezet om de situatie aan boord te controleren.

Niet veel later arriveren ook de reddingboten Watersport van KNRM station Enkhuizen en de Alida van KNRM Station Hindeloopen. Aan boord is het een groot slagveld door het hevig rollen op de golven. Snel wordt er een sleepverbinding gemaakt met de Watersport om het schip weer met de neus in de wind te krijgen.

Na overleg is er besloten om het jacht op sleeptouw te nemen naar Enkhuizen, een tocht van anderhalf uur door een zeetje met pittige golven. Eenmaal onder de wal van de Noord Hollandse kust komt het water en de bemanning tot rust.

Rond de klok van zes uur ligt het jacht veilig in de haven van Enkhuizen en blijkt alleen het servies en glaswerk de tocht niet te hebben overleeft.

Alarm: 15.10 uur
Weer: half bewolkt
Zicht: goed
Wind: ZW 7 tot 8

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 19-04-2013

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via