Watersport ondervindt veel hinder van waterplanten

Watersport Nieuws | Waterplanten belemmeren varen op Markermeer

Het dreigt de grote plaag van de watersport te worden: de overlast van waterplanten. In zeer veel delen van het Markermeer, IJmeer, Gooimeer, Eemmeer, Gouwzee en de Randmeren ondervinden watersporters flinke overlast van waterplanten. Schroeven lopen vast, boten raken onbestuurbaar, filters raken verstopt en zelfs zwemmers raken verstrikt in het Fonteinkruid.


Naast Fonteinkruid groeien er nog veel meer soorten waterplanten maar Fonteinkruid groeit door tot aan het wateroppervlak en is zeer taai, waardoor de aandrijving van boten vastloopt. De overlast van de waterplanten is al jaren gaande, maar lijkt nu op een hoogtepunt af te stevenen. Nog nooit waren er zoveel klachten.

Het probleem van Fonteinkruid is dus niet nieuw, maar sinds enkele jaren zorgen de planten voor steeds meer overlast. De sterke groei van de waterplanten is te danken aan het steeds schoner wordende vaarwater.  Volgens Rijkswaterstaat zijn de waterplanten belangrijk voor de kwaliteit van het water en hebben een positief effect op de visstand. Op dit moment is het standpunt van Rijkswaterstaat dat men niets aan de overlast gaat doen en schuift de verantwoordelijkheid door naar de betreffende regio’s die op eigen kosten de planten moeten maaien.

Diverse gemeenten hebben inmiddels actie ondernomen en zijn gestart met het maaien van de planten, maar dat is slechts een druppel op een gloeiende plaat. De HISWA pleit al jaren voor een effectievere bestrijding van de waterplanten evenals het Watersportverbond, maar blijkbaar zijn zij een roepende in de woestijn. Het gevolg van de overlast is dat steeds meer watersporters deze gebieden gaan mijden.

Bovenstaande foto's zijn gemaakt in de haven van Volendam

Bron: WatersportAlmanak | Datum van publicatie: 21-07-2017

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Aanbiedingen

  Best getest door ANWB

  Minox 7x50 DCM - ACTIE
   

  Perfecte GPS navigatie

  PC Navigo 2019
  Heeft u al een update?

   

  2019 kaarten Nederland


   

  Vaarkaartenset België


   

  Nieuw verschenen boek


   

  GPS Beveiliging


   

  Hydrografische kaarten


   

  PC Navigo op laptop

   

  Vaarkaarten Frankrijk


   

  Zeekaarten Duitsland

Ook te volgen via