Watersport heeft veel last van waterplanten

Aanpak van wildgroei van waterplanten
Waterplanten die overlast veroorzaken voor de recreatie in IJsselmeer zullen voor het grootste deel op natuurlijke wijze verdwijnen. Het maaien van de planten is voor de korte termijn een goede en afdoende oplossing. Dat was de boodschap van ecologen tijdens een conferentie die de ANWB samen met de Stichting Waterrecreatie IJsselmeergebied en Stichting Het Blauwe Hart organiseerde rond het onderwerp “waterplanten en recreatie”. Alle betrokken partijen hebben toegezegd de handen ineen te slaan om het probleem van de extreme waterplantengroei op te lossen.

Voor de korte termijn betekent dit maaien en afvoeren van een deel van de waterplanten. Volgens ecologen zal op langere termijn de hinder veroorzakende soorten waterplanten (fonteinkruiden) verdrongen worden door meer bodem bedekkende soorten (kranswieren). Dit zal in grote delen van het Markermeer en Randmeren op natuurlijke wijze gebeuren. Voorwaarde is wel dat er gemaaid wordt en dat de waterkwaliteit nog verbetert.

De wildgroei van waterplanten is een ernstig probleem
Met het schoner worden van het water in het Markermeer, IJmeer en de Randmeren zijn er extreem veel waterplanten gaan groeien. Hierdoor kunnen boten niet meer varen op grote delen en zijn zwemstranden onbruikbaar geworden gedurende een deel van het jaar. Watersportondernemers zien hun ligplaatshouders vertrekken en de verblijfsrecreatie loopt bezoekers mis. Ook voor de watersportplaatsen langs het Markermeer, IJmeer en de Randmeren ligt er een groot economisch belang als de weekendmensen en vakantiegangers wegblijven vanwege het dichtgroeien van het water.

Vorig jaar had de historische bottervloot uit Spakenburg moeite om de haven uit te komen. Naast ongemak is ook de veiligheid in het geding. Tientallen in de waterplanten verstrikt geraakte jachten moesten gered worden door de KNRM.  Ook de reddingsboten zelf hadden problemen om door de planten heen te komen. Door het dichtgroeien van delen van de Randmeren worden  jachten gedwongen meer in de betonde vaargeul moeten varen, terwijl dit het domein van de beroepsvaart is. Dat komt de veiligheid op het water niet ten goede.

Foto: Watersportverbond

Bron: ANWB | Datum van publicatie: 09-04-2013

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via