Touwen goed vastgeknoopt: motorboot gezonken in sluis

Watersportnieuws | In de Zuidersluis aan de Oostvaardersdijk is een motorboot gezonken door een foute afmeerprocedure.

De watersporters hadden de snelle motorboot in de sluis echt vastgelegd, toen men ontdekte dat het water ging stijgen kreeg men de touwen niet meer los. Het water bleef wel stijgen waardoor de boot onder water getrokken werd.

De gevolgen waren dat de boot geheel onder water is verdwenen en dat er hulp nodig was. De hulpdienst van het reddingsbrigade/KNRM station Huizen was nel ter plaatse en kon samen met een hijskraan op de kant van de sluis de boot weer boven water krijgen.

Dat lukte en met enige moeite kwam de boot weer normaal op het water drijven, waarna de spullen die uit de boot gevallen waren bij het takelen nog opgeruimd moesten worden. Uiteindelijk werd de boot afgesleept door de reddingsdienst en werd de sluis weer vrijgegeven voor het overige scheepvaartverkeer.

Bron: | HV-Almere  |

Sluizen voor veel watersporters lastig

Het sluizen is voor veel watersporters een lastige hobbel, die vaak blijkt mee te vallen. Bij het invaren van een sluis moet men zo ver mogelijk vooraan gaan afmeren. Bepaal van tevoren welke kant u wilt gaan liggen en ga niet twijfelen, want zonder snelheid wordt u een speelbal van de wind.

Leg de boot aan op twee plaatsen, meestal eerst de achterzijde. Mocht de punt van de boot willen afdrijven dan is een beetje gas op de schroef voldoende om dit te corrigeren. Trek de lijnen niet te strak, zekerniet aan de voorkant want dan trekt de punt van de boot de achterkant van de sluismuur en kan het gebeuren dat u dwars in de sluis komt te liggen.

Maak de touwen NOOIT vast, maar hou ze in de hand, desnoods ondereen kikker door. Als u de touwen zelf vasthoud kunt u de lijnen laten vieren bij zakkend water en intrekken bij stijgend water.

Het is een goed gebruik om tijdens het sluizen de motor van uw boot uit te schakelen.

Bron: | HV-Almere  |

Bron: | Datum van publicatie: 08-08-2015

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via