Vaarbelasting op geheime agenda GroenLinks, PvdA en SGP

Vaarbelasting watersport op geheime agenda verkiezingen

Enkele politieke partijen hanteren een “geheime verkiezingsagenda” voor de watersport. Partijen zoals GroenLinks, PvdA en SGP hebben plannen laten doorberekenen wat vaarbelasting zou opleveren voor de Staat. Dat blijkt uit publicaties van het Centraal Plan Bureau terwijl in partijprogramma’s met geen woord gerept wordt over vaarbelasting. Het betreft hier ondoordachte voorstellen om geld te halen waar dat nog te halen valt. Watersporters moeten, als de plannen doorgaan, een bedrag van ca €1000,- per jaar gaan betalen voor het bezitten van een motorboot of een zeilboot. Volgens het CPB kan dit een bedrag van ca 100 miljoen opleveren voor de staatskas.

Volgens de Hiswa is een dergelijke vaarbelasting desastreus voor een sector die op dit moment nauwelijks het hoofd boven water kan houden. Watersportbedrijven vallen al bij bosjes om en velen zullen nog volgen. De Hiswa is van mening dat ook buitenlanders zoals Duitsers en Belgen die een belangrijke bijdrage voor de Nederlandse watersport vormen weg zullen blijven. Een vaarbelasting brengt zowel de eigenaren van boten in problemen maar vormt ook een gevaar voor de 30.000 mensen die hun brood verdienen in de watersportsector.

Watersport wordt weer exclusief voor de rijken

WatersportAlmanak reageert geschrokken op de voorgenomen plannen van PvdA, SGP en GroenLinks. Naast de problemen die een vaarbelasting met zich meebrengt voor de sector in het algemeen worden ook booteigenaren hard getroffen. De laatste jaren zijn de kosten voor ligplaatsen en onderhoud al dusdanig gestegen dat veel boten noodgedwongen te koop worden aangeboden. Bovendien worden mensen die zich na jarenlang hard werken en belasting betalen eindelijk een boot kunnen veroorloven hard worden getroffen. Veel watersportplezier wordt beleefd in de kleinere motorboten en zeilbootjes die al nauwelijks betaalbaar waren voor mensen met een lager inkomen. Als we na de verkiezingen met een links kabinet opgescheept worden betekent dit het einde van de kleine watersporter en wordt de watersport weer echt exclusief voor mensen die optimaal profiteren van inkomen en belastingvoordelen.

Dat linkse partijen initiatieven bedenken om geld binnen te halen is hun goed streven. Maar zou het niet eens verstandig zijn om de kosten voor handhaving van de overheid te beteugelen? Daarbij zou het van durf getuigen als deze partijen hier openlijk voor uitkomen en niet in een verborgen agenda.

Bron: Hiswa - WatersportAlmanak | Datum van publicatie: 11-09-2012

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via