KNRM Enkhuizen haalt 44 personen van het water

De harde wind van gisteren (13-07) heeft de watersport behoorlijk parten gespeeld. Diverse schepen hadden het zwaar te verduren. Met name de KNRM in Enkhuizen had het druk met twee grote schepen met problemen waarop in totaal 44 opvarenden aan boord waren.

In de middag kwam een alarm van de tweemastklipper Storebealt die zich met een motorstoring vlak voor Enkhuizen bevond. Doordat het schip zich op lager wal bevond werd de hulp van de KNRM aangeroepen. Terwijl de reddingsboten de haven uit wilden varen kwam de Storebealt de haven binnenvaren op zeil. Nadat de reddingboten ieder aan een kant vast maken kan het schip veilig en zonder problemen aan de kant worden gebracht. Aan boord waren 28 opvarenden.

Daarna Skûtsje met 14 opvarenden in paniek
Terwijl het weer er niet beter op werd kwam tegen 7 uur weer een nieuwe melding van een groot schip. Een skûtsje van slechts 14 meter was in problemen met maar liefst 16 opvarenden aan boord. Aan boord heerst paniek door de hoge golven en de harde wind onder de studenten uit Nijmegen. Bovendien was een groot gedeelte van de mensen zeeziek geworden en kon de schipper zich ternauwernood kenbaar maken via een slechte GSM verbinding. Ook kon de schipper niet de exacte positie kenbaar maken, aangenomen werd dat men enkele mijlen buiten Enkhuizen zou verkeren.

De zoekactie werd gestart door beide reddingsboten en na enig zoeken en een ontstoken handstakellicht werd het schip gevonden. Twee overstappers gingen aan boord om de situatie op te neme en de groep tot kalmte te brengen.

Men bleek onderweg van Harlingen naar Enkhuizen. Voor Enkhuizen werden de golfen zo hoog dat men het niet aandurfde om dwars op de zee het Krabbersgat in te varen, men besloot om terug te varen richting Stavoren. Dit was tegen de wind in een maakt het eigenlijk allen nog maar erger, als meerdere personen zeeziek worden en er onder sommigen lichte paniek uitbreekt besluit de schipper hulp in te roepen.

Tijdens de terug reis achter de reddingboot ‘Watersport’ word een van de opvarenden onwel en gaat op bed liggen. In eerste instantie word gedacht aan ernstige zeeziekte. Als na uitvragen blijkt dat de persoon al ruim een week antibiotica slikt voor een infectie aan het hoofd en eerder die ochtend is gestart met een nieuwe zwaarder kuur kan het ook een allergische reactie zijn. Direct word een ambulance besteld bij het KNRM Boothuis.

Na een half uur slepen word de Skuts afgemeerd aan de steiger van de KNRM en de patiënt per brancard van boord gehaald en over gedragen aan de gereed staande Ambulancedienst. De overige opvarenden worden opgevangen in het boothuis en van droge kleren en warme koffie voorzien. Rond de klok van tien uur is alles weer op geruimd en zijn de overige opvarenden vertrokken naar het naast gelegen restaurant.
 

Bron: + foto: KNRM Enkhuizen | Datum van publicatie: 14-07-2011

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

KNRM 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via