Drukke vrijdag voor KNRM IJsselmeerstation Urk

Drie maal bijstand verlenen op een dag
Afgelopen vrijdag moesten de Urker redders flink aan de bak om bijstand te verlenen op het woelige IJsselmeer. Voor in de middag werd hulp gevraagd door het binnenvaartschip Zuidwold dat nabij de Rotterdammerhoek water maakte en om assistentie vroeg. Meteen voeren de Urkers uit naar de opgegeven positie met de twee stationsboten Kapiteins Hazewinkel en de Willemtje. Ook de Friese collega´s uIt Lemmer voeren met de Anna Dorothea uit.

Ter plaatse bleek dat de situatie aardig onder controle was en daar het schip richting Lemmer zou gaan, werd meteen in goed overleg de begeleiding van de Zuidwold aan de Lemsters in Fries grondgebied overgegeven en keerden de Urkers retour boothuis waar iemand al had gezorgd voor een dampende pot koffie.

Op naar de tweede klus
Nog voordat de haven van Urk kon worden binnengelopen, werden de reddingboten naar de scheiding van de IJssel en het Vossemeer gedirigeerd door Den Helder Rescue vanwege een vastzittend bootje. Met hulp van de P92, een boot van het KLPD, konden de watersporters met hun kruiser worden gevonden en worden losgetrokken uit hun benarde situatie. Terug naar boothuis Cornelis Hoefnagel waar alsnog van de dampende koffie kon worden genoten en de bemanningsleden weer hun dagelijkse werkzaamheden konden hervatten.

Om 20.15 uur was het weer raak
Echter niet voor lang want om ongeveer 20.15 uur werden de redders weer opgeroepen voor het 80 meter lange Duitse binnenvaartschip "de Rhein" net boven de Vormt van Urk (een ondiepte waar je met de heersende Zuidwesten wind niet wil wezen) waarvan de hoofdmotor en de besturing was uitgevallen. Met beide boten uitgevaren en ter plaatse meteen de binnenvaarder zo goed en zo kwaad als het ging bij de ondiepte vandaan getrokken om strandingsgevaar voor te zijn. In overleg met de sleper Jan van Hasselt, die gewaarschuwd was om te komen assisteren, de Rhein voor anker gelegd om rustig de komst van deze berger af te wachten samen met de drie-koppige bemanning en de scheepshond die eerst even op verhaal konden komen.

Nadat de sleper was gearriveerd, de sleeptros overgebracht door de Willemtje en rustig, via de vaargeul voor de beroepsvaart, in de haven van Urk afgemeerd. Nadat de boten weer waren klaargemaakt voor de volgende hulpaanvraag werden de boten en bemanningsleden weer door de kustwacht en de regionale alarmcentrale op de pagerdienst gezet zodat als deze weer begint te zoemen, de redders weten dat er weer hulp wordt gevraagd en ze binnen 3 minuten weer op hun post dienen te zijn.

Bron: KNRM | Datum van publicatie: 27-02-2008

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Trefwoorden

KNRM  IJsselmeer 

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via