Rijkswaterstaat adviseert watersporters

Watersport Nieuws | Rijkswaterstaat geeft tips voor recreatievaart

Met mooi weer wordt het weer druk op het water. Varen met een klein schip tussen de grote beroepsvaart (met schepen die een lengte tot wel 280 meter kunnen hebben) kan zorgen voor spannende en soms ook onveilige situaties. Als recreatieschippers de volgende 5 tips opvolgen, kunnen zij veilig en met plezier gebruik maken van de grotere rivieren, kanalen en grote wateren.

 

Tip 1: Houd zoveel mogelijk stuurboordwal (rechts dus)

Een groot schip kan niet direct vaart minderen of uitwijken. Pas daarom je koers en je snelheid aan en ga zoveel mogelijk rechts varen, zo kunnen schepen elkaar passeren. Maak indien aanwezig gebruik van de speciale recreatiegeulen, je herkent ze aan de rood-wit en groen-wit gestreepte markering aan de zijkant van de vaarweg. Veilig oversteken? Maak gebruik van de knooppuntenboekjes van www.varendoejesamen.nl.

Tip 2: Houd rekening met de dode hoek van de beroepsvaart

Vaar niet te dicht voor (grote) schepen uit en kijk regelmatig opzij en achterom. De dode hoek van een binnenvaartschip kan soms wel 350 meter lang zijn! Vuistregel: als je de stuurhut van het schip niet kan zien, kan de schipper jou ook niet zien.

Tip 3: Zorg dat je rondom goed zicht hebt als je achter het roer staat

Vermijd obstakels in je zicht zoals zeilen en masten, houd ramen van de stuurhut vrij en zorg ook dat mede-opvarenden niet in je zicht staan.

Tip 4: Ken de vaarregels

In onder andere het Binnenvaartpolitiereglement lees je met welke vaarregels je rekening moet houden. Zorg ook dat je weet wat boeien, borden en tekens betekenen. Onze mobiel verkeerleiders geven voorlichting en waarschuwingen, maar handhaven ook indien nodig.

Tip 5: Bereid je reis goed voor

Ga goed voorbereid de vaarweg op: Hoe is het weer? Zijn er geplande of ongeplande stremmingen? Op welke tijden worden de sluizen en bruggen bediend? Al deze informatie staat op www.vaarweginformatie.nl. Ook op www.rws.nl/recreatievaart en www.varendoejesamen.nl is nuttige informatie te vinden voor de reisvoorbereiding.

Meer maatregelen

Naast het geven van de 5 tips bevordert Rijkswaterstaat de veiligheid van de recreatievaart door op bepaalde trajecten de beroeps- en recreatievaart van elkaar te scheiden met behulp van recreatiegeulen. In sluizen worden waar mogelijk beroepsvaart en recreatievaart apart van elkaar geschut. Op drukke sluizen zet Rijkswaterstaat in de zomer stewards in om watersporters te helpen deze snel en veilig te passeren. Tot slot geven de mobiel verkeersleiders op het water voorlichting en handhaven zij de vaarregels.

Download: | Graphic met tips |

 

Bron: | Datum van publicatie: 24-04-2016

Advertentie

Reacties

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
 • Nieuwe artikelen

  Moovi elektrische scooter

  Leuk, handig en compact

   

  Overzicht verrekijkers

  Lees eerst de ANWB test

   

  TV antenne voor uw boot

  gemakkelijke installatie

   

  Vaarkaarten Frankrijk

  uit voorraad leverbaar

   

  Roest verdwijnt als
  sneeuw voor de zon

  Lees meer...

   

  Kaarten en boeken
  Duitsland
   

  Nieuwe zaklampen!
  v.a. 29,95

   

Ook te volgen via