Wat is de tijd?

Wat is de tijd?

Als het over “De Tijd” gaat zal watersportalmanak niet de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein, die werd gepubliceerd werd in 1916, behandelen. Ook Vadertje Tijd komt niet aan het woord. Toch is binnen de watersport tijd een belangrijk onderwerp.
Eerst maar een aantal begrippen en hun afkortingen;

• Greenwich Mean Time (GMT)
• Universal Time (UT)
• Universal Time Coordinated (UTC)

Deze drie aanduiding komt u regelmatig tegen en zijn allemaal hetzelfde. Hoe laat is het rond de nulmeridiaan. Deze loopt van Noord naar Zuid over Greenwich, een wijk in Londen. Het verschil is echter de herkomst van de tijd. GMT is een astronomische tijd en dus bepaald naar de omloop van de aarde om de zon en haar eigen rotatie. UT en UTC, ook wel Zulu time genoemd, worden bepaald door de atoomklok. Deze tijd is veel nauwkeuriger en daarom veel gebruikt bij exacte berekeningen.

• Midden-Europese Tijd (MET)
• Midden-Europese Zomertijd (MEZT)
• Central European Time (CET)
• Central European Summer Time (CEST)

Omdat de wereld in 24 tijdzones is verdeeld hebben tijdzones vaak ook een naam. MET is de tijdzone die grenst aan die van West Europese Tijd (WET) of wel GMT. Zolang er geen sprake is van zomertijd spreken we over Standard Time. De aanduiding voor MET is dan ook GMT+1 of UTC+1. Het is dus bij ons één uur later dan in London. 

Daylight Saving Time (DST)
• Zomertijd
• Lokale tijd
Bij het invoeren van de zomertijd wijkt we nog eens één extra uur af van GMT. De aanduiding voor MEZT is dan ook GMT+2 of UTC+2. De zomertijd begon bij op 30 maart 2008 om 01.00. GMT. Bij ons was dat dus 02.00 uur. De klok ging toen één uur vooruit.
26 oktober 2008 gaat de klok weer terug. Dit gebeurt om 01.00 GMT. Het is op dat moment bij ons 03.00 uur ( GMT+2) zomertijd en wordt het weer 02.00 uur (GMT+1) Standard Time in de volkmond wel wintertijd genoemd. Onze zuiderburen spreken over zomeruur en winteruur. Regelmatig gebruiken nautische boeken en kaarten het begrip lokale tijd, dan bedoelt men de tijd die op de kerktoren of op uw horloge staat.

Waarom is kennis van tijdsproblematiek belangrijk? 
Tijdens het uitoefenen van onze geliefde sport gebruiken we op allerlei manieren de “tijd”. Niet alleen uit de boekwerken en kaarten maar ook in de GPS, radar en kaartplotters. Deze laatsten maken plaatsbepalingberekeningen door gebruik te maken van tijdgegevens van de atoomklok. De tijd die in het scherm staat is dus niet de lokale tijd (tenzij u dit in het programma heeft aanpast). Het is dus belangrijk om altijd van de juiste gegevens en tijd uit te gaan tijdens het maken van tijdsberekeningen.
atoomklok

Neem de tijd
Neem rustig de tijd voor dit alles, u kunt nooit op tijd zijn. De tijd haalt u gegarandeerd in. Voor dat u het weet is het tijd voor een hapje en een drankje aan boord en breekt er weer een gezellige tijd aan en van af dat moment vliegt de tijd.

Advertentie

Deel dit met andere watersporters

Laatste nieuws

Perioden met regen, vanmiddag opklaringen en enkele buien
Aanbiedingen
  • Aanbiedingen

    Verrekijkers

    Diverse uitvoeringen
    vanaf  129,-

     

    Beveilig uw boot

    GPS tracker zonder vaste
    kosten of simkaart!

     

    Perfecte GPS navigatie

    PC Navigo 2021
    Nu leverbaar

     

    Nieuw verschenen

     

    Duitsland
    Kaarten en boeken


     

    Kaartenset België

     

    Vaarkaarten Frankrijk

Ook te volgen via